top of page

Carl Lewis: Mier je druhou stránkou športu



Nazývajú ho Synom vetra, kráľom, najlepším. Medzinárodný olympijský výbor ho vyhlásil za športovca č. 1 20. storočia. Je tiež atlétom storočia.


Meno Carla Lewisa je v dejinách svetového športu vytesané hlboko a zlatými písmenami. Carlton Frederick Lewis alebo jednoducho Carl Lewis získal na letných olympijských hrách 10 olympijských medailí, počnúc Los Angeles v roku 1984, cez Soul v roku 1988 a Barcelonu v roku 1992 až po Atlantu v roku 1996. Vo svojej jedinečnej kariére dosiahol tento americký atlét rekordné úspechy, ktoré nezanikli ani po desaťročiach. Lewis pricestoval do Bulharska koncom septembra na začiatku Svetového týždňa mieru, aby v meste Pazardzhik spolu s Christom Stoičkovom otvoril "Záhradu sveta" , ako symbol mieru a jednoty. Carl Lewis je prvým "Čestným nositeľom mieru" a na jeho návrh je víťaz Zlatej lopty Stoičkov "Čestným nositeľom mieru" pre Európu.


Carl Lewis je športový fenomén. Rovnako aj mierotvorca. A počas svojho pobytu v Bulharsku o tom všetkom hovoril v úprimnom a osobnom rozhovore exkluzívne pre "Focus" .


Mám jedinečnú príležitosť hovoriť s azda najväčším bývalým, a možno nielen bývalým, ale vôbec najväčším atlétom na svete. Pán Lewis, získali ste celkovo 9 zlatých olympijských medailí, 1 striebornú olympijskú medailu a 10 medailí z majstrovstiev sveta. Ste len jedným z celkovo šiestich športovcov na svete, ktorí získali tituly v rovnakej disciplíne na štyroch po sebe nasledujúcich olympijských hrách. Ste si skutočne vedomý toho, čo ste vlastne dosiahli?


To je naozaj zaujímavá otázka. Keď totiž súťažíte, myslíte len na to, čo robíte a ako to urobiť čo najlepšie. Takže ak mám byť úprimný, počas tohto obdobia som nemyslel na to, že som vyhral štyri súťaže v rade, aspoň kým neprišiel čas na tú poslednú. A po prvom ich už len opakujete, pretože po olympiáde sú tu ďalšie súťaže, nemyslíte na jednu konkrétnu. Ale je to pre mňa česť, je to skvelé, a to je naozaj nespochybniteľné. Je to najväčšia vec, akú som kedy urobil, pretože si to vyžaduje dôslednosť a byť na vrchole v konkrétne dni viac ako 12 rokov a to je to najťažšie.


Ako vnímate svoj úspech dnes, roky po skončení aktívnej pretekárskej kariéry? Povedzte viac.


Je toho naozaj veľa, na čo som hrdý. Svoju kariéru som mal rád, všetko sa mi darilo. Samozrejme, nemôžem povedať, že každý deň bol perfektný, ale určite to bolo celkom dobré. Takže sa na to pozerám s veľkou hrdosťou, urobil som naozaj dobré veci a počas našej éry sme tento šport urobili oveľa lepším, zanechali sme ho oveľa lepší, ako sme ho našli. A myslím si, že je to to najlepšie, čo sme dokázali, a na čo som najviac hrdý.


Ste veľvyslancom mieru. Teraz, v čase konfliktov vo svete aj tu v Európe - ako vidíte dnešnú situáciu a nakoľko je táto vaša vec dôležitá?


Je to niečo, o čom všetci hovoríme. Mier. Ale nie o to, o čo sa všetci usilujeme. V Európe je vojna, ktorá pokračuje aj dnes. Je to pravý opak mieru. Zaberajú krajinu, v ktorej chcete, aby vaša rodina žila, vychovávala vaše deti a bola súčasťou OSN, súčasťou zjednoteného sveta. Mier je to, o čo by sme sa mali všetci usilovať. So Sri Chinmoyom som sa prvýkrát stretol pred viac ako 40 rokmi a najviac sme sa rozprávali o svetovom mieri. V OSN sa konali týždenné stretnutia. V tých rokoch precestoval celý svet a stretol takých úžasných ľudí. Nesmieme prestať pracovať pre mier a naďalej sa oň usilovať, pretože vieme, aký je mier dôležitý. Pretože práve to je dôležité pre našu budúcnosť, pre naše deti. Dajme im svet, ktorý bude aspoň taký dobrý ako ten náš, a dokonca ešte lepší. A tak to cítim, som nadšený, že Mierový beh, ktorý sa začal v roku 1987, sa rozrástol do dnešnej podoby. A všetky tie úžasné miesta, ktoré sme s ním navštívili, ako sme teraz tu v Bulharsku, to je skvelé! Toto odhodlanie, ktoré tu vidíme u ľudí, mi imponuje. Nie je to len podujatie, ale krok vpred. Mať "Záhradu mieru" a toľko miest na celom svete, ktoré sa pripojilo k tomuto spoločenstvu. Ukazuje to, že každý môže byť lídrom pri snahe o mierovejší svet pre každého z nás.




bottom of page