top of page

Pamätník a Beh za mier na maďarsko-rakúsko-slovenskom trojhraničí pri Rajke


V pondelok, 11.9. 2023 na maďarsko-rakúsko-slovenskom trojhraničí slávnostne odhalili pamätník v mene mieru - a v tomto duchu sa bežalo, púštali balóny a holubice a zapaľovala sa Mierová pochodeň.


Učiteľ meditácie Sri Chinmoy založil Mierový beh v roku 1987 ako symbol porozumenia, mieru a jednoty. Sám bol športovec, filozof, hudobník, výtvarný umelec a básnik a počas celého svojho výnimočného života vyznával rovnaké hodnoty. V roku 1998 sa naša krajina pripojila k projektu Mierových kvetov Sri Chinmoya, ktorý v súčasnosti zahŕňa 153 krajín. V rámci tohto programu bolo svetovému mieru zasvätených aj niekoľko známych miest na celom svete, napríklad Tádž Mahal, Opera v Sydney, Mount Everest a Niagarské vodopády. Teraz sa v Maďarsku, po rakúsko-maďarsko-slovinskom trojhraničí, upriamila pozornosť na svetový mier na maďarsko-rakúsko-slovenskom trojhraničí.

Mier sa začína u nás, v srdciach každého človeka, a všetci môžeme urobiť niečo pre lepší svet - zdôraznili na oslave, ktorá sa konala v pondelok v Parku sôch na trojhraničí. Ako už bolo spomenuté, prítomní predstavitelia obcí sú zároveň dobrým príkladom spolupráce medzi susednými národmi.

Zhromaždených pozdravili Alexander Weninger z Deutsche Jahrdorf, Gabriela Ferenčáková z Čunova a Vince Kiss z Rajky, ktorí aj odhalili pamätník.


"Najväčšou potrebou vo svete je práve teraz upozorňovať na mier", zdôraznil vo svojom prejave starosta Rajky Vince Kiss, podľa ktorého mierové spolužitie v regióne trojhraničia môže slúžiť ako príklad pre mnohé časti sveta.


Starostka obce Čunovo Gabriela Ferenčáková pripomenula, že ešte nedávno tu bol ostnatý drôt, ktorý od seba oddeľoval rodiny a priateľov. Je dôležité odovzdať myšlienku mieru našim deťom, aby nemuseli zažívať nič z toho, čo sa deje napríklad na Ukrajine alebo v Afrike.


"Mier nie je samozrejmosť, treba na ňom pracovať, treba ho pestovať, treba ho rozvíjať," povedal Alexander Weninger, predstaviteľ rakúskeho Deutsche Jahrdorfu, ktorý potom tiež citoval mierové myšlienky Gándhího, Gorbačova a Johna Lennona.


Park sochárskych diel na trojhraničí bol obohatený o nový pamätník s pamätnými tabuľami v 4 jazykoch, ktorý hlása, že toto miesto je venované ideálu mieru a že svetový mier sa začína v srdciach jednotlivých ľudí.



bottom of page